קינזיוטייפינג. מה זה, ולמה זה משמש?

קינזיוטייפינג היא הדבקה של סרט בד ייעודי על הגוף. זוהי טכניקה שמאפשרת טיפול בכאבים, תמיכה במפרקים, הפחתת דלקות ובצקתיות וניקוז לימפתי. ממה זה עשוי? ואיך זה עובד בכלל?
בחור עם קינזיוטייפינג לטרפזיוס

הקינזיוטייפינג משמש לטיפול במגוון רחב של אנשים, מספורטאים מקצועיים ועד לילדים קטנים.

זוהי טכניקת טיפול בה נעשה שימוש ברצועות צבעוניות שמודבקות על העור ולעיתים קרובות מעוררות סקרנות גדולה בקרב אלו שלא נתקלו בהן כד כה.

אז מה זה בכלל קינזיוטייפינג?

המילה קינזיוטייפינג מורכבת משתי מילים:

  1. קינזיולוגיה = חקר התנועה האנושית
  2. טייפ = סרט/רצועה שניתנים להדבקה

בעצם המשמעות היא הדבקה של סרט בד על גבי הגוף, שתומך בתנועה ההרמונית של הגוף ומאפשר תנועה חופשית יחסית לעומת סוגי חבישה וקיבוע אחרים. הוא גם מאפשר שיפור של טווחי תנועה במצבים של פציעות מסוימות.

הקינזיו טייפ הומצא ביפן בשנת 1979 ע"י דוקטור קנזו קייס (Kenzo Kase). השיטה השתכללה עם השנים וכיום משמשת באופן נרחב בהפחתת כאב ודלקתיות בבעיות אורתופדיות, וכן בתמיכה וקיבוע לא מגביל של גפיים ומפרקים במצבים מסוימים בהם קיבוע מלא עלול לגרום לנזק.

קינזיוטייפינג מאפשר גם הפחתת בצקתיות וזירוז החלמה של מכות יבשות וסימנים כחולים וזאת ע"י תמיכה בניקוז הלימפתי באיזור עליו מודבק הסרט.

קינזיוטייפינג לייצוב קרסול והפחתת בצקת
קינזיוטייפינג לייצוב קרסול והפחתת בצקת

איך זה עובד?

הדבק בצידו הדביק של הסרט מסודר בדפוס מסוים שיוצר הרמה מיקרוסקופית של העור, וכך נוצר ריווח בין שכבות העור שמאפשר לתנועה הטבעית של הגוף ושל מערכת החיסון לפנות את הנוזלים העודפים או את גורמי הדלקת מהאזור שעליו מודבק הסרט.

צורת ההדבקה, הכיווניות והמתיחה היחסית של הסרט מכתיבים לגוף את רמת התמיכה שהוא מקבל ואת הכיוון של הניקוז הלימפתי, ומאפשרים ריפוי מהיר יותר.

אילו עוד יתרונות יש לקינזיו טייפ?

עד כה מנינו שלושה יתרונות טיפוליים בולטים לשימוש בהדבקה מסוג זה:

  1. הפחתת דלקתיות ובצקתיות ע"י ניקוז לימפתי.
  2. תמיכה במפרקים וקיבוע לא מגביל, למשל במצבים של נקע או גמישות יתר.
  3. שיפור טווחי תנועה בפציעות מסוימות.

יתרונות נוספים שפחות נוטים להזכיר אך גם הם חשובים לא פחות מהאפקט הטיפולי:

  1. שיכוך כאבים – ההדבקה מתבצעת על שטח רחב יחסית, ובעצם ממסכת את הכאב. בעקבות ההדבקה הסנסורים (גלאים) לכאב במוח יוצרים ממוצע של תחושת הכאב באזור גדול יותר שרובו לא פגוע ולכן רמות הכאב יורדות כמעט באופן מידי.
  2. אפקט הפלסטר – כולנו יודעים שילד שכואב לו ושמים לו פלסטר לרוב מיד ירגיש יותר טוב. כך גם עם הקינזיו טייפ. עצם ההדבקה ונתינת תשומת הלב למקום הפגוע יוצרת הרבה פעמים הקלה בתסמינים. בנוסף לכך, כשאנו מסתובבים עם הסרט הצבעוני על האזור הבעייתי מתקבלת תחושה שהוא יותר "מוגן" מכיוון שאנשים סביבנו לרוב יתנהלו יותר בזהירות כדי לא לגרום לנו לכאב באותו אזור (כלומר הוא משמש בתור תמרור אזהרה). לכן התנועה תהיה יותר משוחררת והריפוי יהיה מהיר יותר.

סיפור מקרה מהקליניקה:

בטיפול בקליניקה אני משלבת את הקינזיוטייפינג כחלק ממערך הטיפול במקרים מסוימים, בעיקר בטיפול בכאב.

באחד המקרים הגיע מטופל בן 40 עם תלונה של כאבים חזקים בצלעות בצד אחד. הכאב התחיל כשנפגע מבעיטה בצלעות באימון של איגרוף תאילנדי.
כל הבדיקות הרפואיות היו תקינות, לא נצפו שברים או סדקים בצלעות, אך במשך מספר שבועות הכאב התעורר מחדש בכל אימון.

הטיפול היה משולב דיקור וקינזיוטייפינג והתקיים יום לפני האימון הבא.

קינזיוטייפינג לכאבים בצלעות ממכה
קינזיוטייפינג לכאבים בצלעות ממכה

בטיפול התייחסנו לחשש של המטופל מלחטוף שנית באותו מקום ושיחררנו את הכיווץ השרירי שנוצר באזור (בשרירים הבין צלעיים). ההדבקה שנעשתה יועדה גם לניקוז הדלקתיות שנותרה ומיסוך הכאב אך גם לתמיכה של האזור במקרה וכן יחטוף שם בעיטה נוספת.

האימון הבא עבר בשלום וכמעט ללא כאבים, ולא היה צורך בטיפול נוסף או בהדבקה נוספת.

________

רוצים לקרוא עוד? לחצו על מאמרים נוספים בהמשך.

ניתן גם להירשם לניוזלטר בתחתית העמוד, ולקבל עידכונים בעת פרסום בלוגים נוספים.

מאמרים אחרונים מהבלוג