על כאבי בטן, מעי רגיז ומה שביניהם

למה לפעמים כואבת לנו הבטן? מה קורה כשזה מגיע בתדירות גבוהה ומפריע לתפקוד היומיומי? ומה אפשר לעשות לגבי זה?
אישה מחזיקה בטן כואבת

כאב בטן היא תופעה מוכרת ונפוצה. כל אדם יסבול מכאב בטן לפחות פעם אחת בחייו, ולרוב הרבה יותר מכך, אך יש אנשים שהבטן מציקה להם באופן יומיומי ובתקופות מסוימות הכאב אפילו מפריע להם לתפקוד היומיומי התקין.

רגישויות למזון

חלק מכאבי הבטן נובעים מרגישויות למזון. במצבים כאלו הכאב בדרך כלל יתחיל בסמוך לצריכת המזון הבעייתי ולאחר מכן יהיו כמה ימים של שלשולים. זו דרכו של הגוף לנקות את החומר שמטריד את הגוף. לאחר מכן חלק מהאנשים יסבלו מעצירות כתופעת לוואי של השלשול עצמו.

הרגישויות הנפוצות ביותר הן לחלב או לגלוטן, אך ישנן רגישויות גם למזונות אחרים כגון פלפלים, חצילים, קוקוס, שמנים מזוככים ועוד.

הדרך הקלה ביותר לבדוק האם הכאב נובע מרגישות למזון היא להימנע מאותו מזון למשך כשלושה שבועות ולבדוק האם ישנה ירידה בתדירות ועצמת הכאבים. לרוב מתחילים בהורדת מוצרי חלב ומוצרים המכילים גלוטן ולאחר שלושה שבועות, במצבים בהם הכאבים פחתו משמעותית, מתחילים להוסיף בהדרגה מאכלים המכילים את אותם חשודים ובודקים אם ישנה תגובה של הגוף. במידה והכאבים לא פחתו נשקול להוריד מהתפריט מאכלים חשודים אחרים.

מחלות מעי דלקתיות

במחלות מעי דלקתיות ישנה מעורבות של מערכת החיסון התוקפת את רקמות הגוף. כלומר אלו מחלות אוטואימוניות (מחלות בהן הגוף תוקף את עצמו).

המחלות הנפוצות ביותר הן קרוהן וקוליטיס והן מאופיינות בפצעים או כיבים במעי הדק או הגס, בשלשול דמי או יציאות ריריות, בכאבים חזקים ועוד. במחלות אלו יש לרוב מרכיב גנטי ולכן אם יש מישהו במשפחה שסובל ממחלת מעי דלקתית ונתקלים במצב של כאבי בטן לא מוסברים אצל בן משפחה נוסף כדאי לבדוק את הכיוון הזה לעומק.

אנשים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות לרוב יהיו במעקב רציף של רופא גסטרו ולעיתים גם יקבלו טיפול בתרופות חזקות המפחיתות את פעילות מערכת החיסון ש"משתוללת" בגוף. ניתן בנוסף להפחית דלקתיות ע"י התאמות תזונתיות ולקיחת תוספים מותאמים אישית על פי מצב המטופל וכן ע"י שימוש בדיקור ככלי עזר לוויסות מערכת החיסון והפחתת סטרס.

מעי רגיז

תסמונת המעי הרגיז זו אחת התסמונות הכי בעייתיות לאיבחון, מכיוון שחוץ מכאב ושלשול ועצירות לסירוגין, אין ממש מדדים אובייקטיביים (שניתן לראות בבדיקת מעבדה) לכך שמשהו לא תקין. בתסמונת זו אין דלקת פעילה ולכן האבחון נעשה על ידי שלילה של מצבים אחרים ע"י בדיקות שונות כמו קולונוסקופיה המאפשרת לזהות מחלות מעי דלקתיות.

לרוב מעי רגיז, או בשמו היותר פוליטיקלי קורקט "מעי רגיש", יתקשר למצבים של לחץ. סטרס גדול בבית או בעבודה יכולים להוות טריגר להתקף של כאב המלווה בבחילות קשות וגם עצירות או שלשולים לסירוגין, תלוי בשלב בו נמצאים בתוך ההתקף.

אז מה עושים עם המעי רגיז?

כדי להימנע מהתקפים קשים כדאי לנסות ולהבין מה גורם הסטרס שמהווה טריגר עבורנו. אם למשל הבוס במקום העבודה הוא הטריגר אז נרצה להיות יותר מודעים לתחושות שעוברות לנו בגוף במהלך או אחרי ישיבה או שיחה עם הבוס. כשאנחנו מודעים לאיך שהגוף שלנו מגיב למצבים מסוימים המצב פחות מפחיד או פחות מלחיץ ומאפשר התמודדות קלה יותר עם הקושי כאשר הוא עולה.

איך עושים את זה?

  • ניתן להיעזר בחליטות צמחים מרגיעות כמו קמומיל או שומר. צמחים אלו מפחיתים עוויתות מעיים ומאפשרים הירגעות מהירה יותר גם ברמה הנפשית.
  • ניתן גם למרוח על הבטן שמנים אתריים כגון שמן לבנדר או שמן תפוז על מנת להפסיק עוויתות ולהרגיע את הגוף והנפש. חשוב לדלל את השמנים בשמן בסיס במינון בהתאם לגיל.
  • פעילות גופנית מתונה באופן קבוע גם תעזור להפחית רמות סטרס ותאפשר להתקפים להיות יותר מרווחים ופחות דרמטיים.

ומה עושים ברפואה הסינית?

הדיקור הסיני במצבים כאלו מתרכז בלשחרר את הכיווץ החזק שמתרחש במעי בעקבות אותו סטרס שחווינו. לרוב מצבים של ביקורת ישירה יגרמו לכיווץ של המעי הגס אשר ברפואה הסינית משתייך ליסוד המתכת הקשור לביקורת, חוקים וגבולות. כשמעבירים עלינו ביקורת אנו נוטים להתכווץ וכך גם מגיב המעי אצל חלק מהאנשים, מה שיוצר כאב חד ומקפל ובעיות ביציאות.

בנוסף השיחה שמתקיימת כחלק מהטיפול מאפשרת לנו לזהות מצבים עם פוטנציאל בעייתי (טריגרים) ולפעול בהתאם.

אצל מי זה קורה?

ישנם אנשים שחווים התקפים בתדירות נמוכה וכאלו ש"חוטפים" אפילו מספר פעמים בשבוע. לרוב מדובר באנשים עם רגישות ומודעות אישית וחברתית גבוהה ולכן הגוף מגיב לסטרס וביקורת בקיצוניות.

מניסיוני בקליניקה, בפתולוגיה של המעי הרגיז לרוב יש מעורבות של חינוך נוקשה ובית ביקורתי במהלך הילדות המוקדמת. הביקורת בדרך כלל ממשיכה גם בשנות הבגרות והיא מועברת ע"י ההורים או דמויות סמכותיות אחרות (למשל סבא, הבוס וכדומה) ולכן גם התגובה הקיצונית לכך.

בטיפול ננסה להבין מיהי אותה דמות שיוצרת אצלנו את הטריגר לכאב וכיצד ניתן להתמודד עם הטריגר בזמן אמת. כמו כן נחקור איך נכון לעבד את הרגשות שצפים עקב המפגש עם גורם הסטרס שלבסוף מובילים לכיווץ וכאב, ונלמד איך נוכל לנטרל את הסיטואציה כמה שיותר מהר.

רוצים לקרוא עוד? לחצו על מאמרים נוספים בהמשך.

ניתן גם להירשם לניוזלטר בתחתית העמוד, ולקבל עידכונים בעת פרסום בלוגים נוספים.

מאמרים אחרונים מהבלוג