על שיעול וציפצופים, ואיך מטפלים בזה.

מה זה השיעול המציק הזה שתוקף כשחולים או שנותר בסוף מחלה? מהיכן הוא מגיע? ואיך ניתן להקל לבד בבית?
בחור משתעל

מכירים את השיעול המציק הזה שתוקף כשחולים? לפעמים הוא גם נותר בסוף מחלה, כאשר כל שאר התסמינים כבר חלפו כלא היו, מפריע לשינה ולתפקוד היומיומי וזה מרגיש ממש בלתי אפשרי להיפטר ממנו.

מה זה השיעול הזה?

ברפואה הסינית לנשימה יש שני כיוונים אנרגטיים – משיכה פנימה ע"י אנרגיית הכליות ודחיפה החוצה ע"י אנרגיית הריאות. קושי בנשימה יכול לנבוע מחולשה של צ'י (אנרגיית) הריאות או הכליות או מעומס גדול היוצר תקיעות במערכת.

כאשר הקושי הוא בנשיפה החוצה (האויר לא יוצא עד הסוף) אזי מדובר בפגיעה בצ'י של הריאות. באנשים שנוטים לחולשה של צ'י הריאות ניתן לראות גם נטייה לעצב או חוסר ביטחון ביומיום וכמו כן עמידה כפופה מעט עם כתפיים מכונסות כלפי פנים. זהו סימן לכך שיש רגישות במקום הזה.

כאשר הקושי הוא בשאיפה פנימה (האויר לא נכנס עד הסוף) אזי מדובר בפגיעה בצ'י של הכליות. באנשים שנוטים לחולשה של צ'י הכליות ניתן לראות גם נטייה לפחדים וחרדות קיומיות, וכמו כן כאבי ברכיים או גב תחתון.

מה קורה בזמן מחלה?

בזמן של חולי המערכות שנפגעות הן לרוב המערכות שבהן יש חולשה יחסית, כמובן כתלות באיבר המטרה שהוירוס או החיידק תוקף. במחלות חורף לרוב נראה פגיעה בריאות שמתבטאת בנזלת, שיעול וכדומה, וגם הצטברות של ליחה במערכת הנשימה.

כאשר המחלה קשה או מתארכת מתקבל מצב של כילוי המשאבים של הגוף והחלשת צ'י הכליות שמהווה בעצם את ה"מצבר" שלנו. זה יכול לקרות גם באנשים שלא סובלים מתסמיני נשימה בתחילת המחלה אבל מפתחים שיעול טורדני בהמשך וזאת בשל היחלשות אנרגית הכליות עקב המחלה, וקושי בהכנסת האויר עד הסוף עקב כך. במצבים אלו השיעול לרוב יהיה יבש יותר.

איך מונעים את זה?

חשוב מאוד לשמר את האנרגיה שקיימת אצלנו בגוף, במיוחד בזמן מחלה, אך גם ביומיום.

כאשר אנו חולים הגוף בעצם דורש מנוחה. אם אנו ממשיכים לעבוד ולתפקד כרגיל אנחנו מכלים את הרזרבות שלנו ולכן תהליך ההחלמה עלול להתארך.

לכן כשאנחנו חולים חשוב להקפיד על הדברים הבאים:

  • מנוחה מספקת, כולל שינה טובה.
  • אכילה טובה של מרקים ומזונות אחרים מזינים וקלים לעיכול.
  • שמירה על מצב רוח טוב, או קבלת עידוד במידת הצורך.
מרק דלעת מחזק
מרק דלעת מחזק

ומה אפשר לעשות לגבי השיעול שכבר כאן?

בנוסף למנוחה מספקת, אכילה מתאימה ושמירה על מצב רוח מרומם ישנן טכניקות שונות לחיזוק הריאות והכליות וסילוק הליחה התקועה. הן מתאימות גם במצבים של מחלה פעילה וגם בשיעול שנותר לאחר מחלה.

  1. נשימה מודעת 4-7-8 – מרגיעה את הגוף והנפש ומאפשרת ניצול מקסימלי של האויר שנכנס לחיזוק הגוף ופינוי הליחה.
    לוקחים שאיפה עמוקה דרך האף במשך 4 שניות.
    עוצרים את הנשימה וסופרים 7 שניות.
    נושפים את האויר דרך הפה במשך 8 שניות.
    חוזרים על הנשימה באופן הזה 4-5 פעמים.

  2. צמחי מרפא:
    א. מיצוי עלי שסק – משתייכים לקטגורית "מפסיקי שיעול וצפצופים" ברפואת הצמחים הסינית. המיצוי מאפשר להפחית את הליחה במערכת הנשימה ומרגיע את השיעול.
    מרתיחים 3 עלי שסק שטופים היטב וקצוצים בליטר מים למשך כחצי שעה ומסננים.
    שותים 1-2 כוסות מהחליטה בכל יום.
    בילדים מתחילים בחצי כוס מפוזרת על פני היום.

    ב. פורמולה Pinellia – טינקטורת צמחי מרפא שמטפלת בשיעול וליחה. לחברות שונות יש ואריאציות שונות לפורמולה לטיפול בשיעול וליחה, אני אוהבת לעבוד בקליניקה ובבית עם Pinellia F של חברת טאו צמחים.

  3. דבש טהור – אם השיעול יבש והליחה תקועה ניתן להיעזר בדבש טהור שיביא לחות טובה לאזור החזה ויעזור לשחרר את הליחה. הדבש טוב גם למצבים בהם טיפולים אחרים ייבשו את הליחה ו"תקעו" אותה.
    לוקחים כפית דבש ואוכלים בהנאה.

  4. שמנים אתריים – ישנם שמנים אתריים רבים שיכולים לסייע לשחרר את הליחה ולפתוח את מעברי האויר.
    ניתן לנדף את השמנים בחלל החדר או למרוח על החזה והגב העליון בדילול מתאים.
    * שמן מנטה מאוד מרענן וידוע כמסייע למערכת הנשימה.
    * שמן עץ התה ידוע כאנטי ויראלי ומחטא ומסייע לפתוח את הריאות.
    * שמן לבונה מקרקע ומרגיע ויכול לסייע להכנסת האויר לעומק ע"י חיזוק אנרגית הכליות.
    ישנן גם תערובות שמנים אתריים בהן השמנים השונים עובדים יחד בסינרגיה כדי לתת אפקט חזק יותר. אני אוהבת לעבוד בקליניקה ובבית עם שמן Air של חברת דוטרה, אך ישנן תערובות נהדרות גם בחברות אחרות.

  5. נקודות לחיצה – בחלק העליון של הגב ישנן נקודות לחיצה מעולם הדיקור הסיני והשיאצו אשר מקלות על הנשימה באופן כמעט מיידי במצבים של שיעול מעומס או חולשה. דיקור של הנקודות או הנחת מדבקות ייעודיות יתנו תוצאה טובה אך ניתן גם לעסות את כל אזור הגב העליון ועד לצוואר כדי לקבל הקלה בתסמינים.
גב עליון לעיסוי
האזור לעיסוי בגב העליון

סיפור מקרה מהקליניקה

לפני כמה שנים הגיעה אלי לקליניקה אמא מודאגת עם בנה בן השנתיים. היא חששה לו מאוד מכיוון שהיה אחרי טיפול אנטיביוטי לדלקת ריאות ולא ממש חזר לעצמו אפילו עם האנטיביוטיקה. "הוא לא הילד שאני רגילה אליו. הוא ממש חסר אנרגיות, כבוי כזה." היא אמרה.

בדופק הורגשה חולשה של הכליות וגם עומס גדול בצ'י של הריאות. הנשימה עצמה היתה מאומצת וניכר כי אינה אפקטיבית.

התחלנו בלחיצות שיאצו עדינות בגב העליון. לאחר מכן מרחנו שמן שקדים עם שמן אתרי מתאים למצב ושמנו מדבקות בנקודות דיקור נבחרות כדי לנתב את האנרגיה למקום שבו היא נדרשת.

לאחר כמה דקות הפעוט השתעל והוציא גוש ליחה גדול ואז החל לקפץ בחדר ולדרוש מאמא שלו ללכת לאכול, תוך שהוא מושך אותה לכיוון הדלת, וזאת לאחר שהיה חסר אנרגיות וחסר תאבון במשך יותר משבוע.

יכולתי ממש לראות את האמא נושמת לרווחה, ואת החיוך חוזר לה לפנים 🙂

רוצים לקרוא עוד? לחצו על מאמרים נוספים בהמשך.

ניתן גם להירשם לניוזלטר בתחתית העמוד, ולקבל עידכונים בעת פרסום בלוגים נוספים.

מאמרים אחרונים מהבלוג